Dankbaarheid als medicijn

Soms lukt het in deze tijden niet om ergens dankbaar voor te zijn. Je wordt als het ware meegezogen in het negatieve. Ik zou je willen meegeven om een aantal keren per dag even een moment voor jezelf te pakken. Ook al zijn het maar een paar minuutjes.

Dankbaarheid in een moeilijke periode

Het volgende las ik een tijdje geleden: “Dankbaarheid werkt eigenlijk als een vergrootglas voor de mooie en fijne dingen in je leven”.

Herken je dat, dat je jezelf zo laat leiden door de dingen die niet goedgaan en dat je je daar zoveel zorgen over maakt? Dat je geen zicht meer hebt op wat wel goed gaat.

Helemaal sinds het Covid-19 virus in ons land is en ons leven er zo plotsklaps anders uitziet. Corona domineert het nieuws. Wij zijn beperkt in ons dagelijks leven. Familie en vrienden kunnen we niet bezoeken. Horeca is gesloten en steeds meer winkels.
Mensen in de zorg werken keihard om het virus de baas te worden. We voelen ons kwetsbaarder en maken ons zorgen.
Het vraagt veel van iedereen, maar iedereen draagt zijn steentje bij.

Dankbaarheid.
Het emotioneert me te zien dat er mensen zijn die andere mensen helpen die het zo hard nodig hebben. Deze week stopte ik de auto om uit te stappen, omdat ik een grote trailer voor een verpleeghuis en bejaardenhuis zag staan. In die trailer stond een zangeres die de mooiste liedjes zong voor de mensen in dat bejaardenhuis. De mensen stonden voor de ramen te swingen, zwaaien en te lachen. Het ontroerende mij enorm en maakte mij dankbaar om de saamhorigheid die is ontstaan.
Maar ik ben ook dankbaar om in de natuur te mogen zijn. Gewoon om even te vergeten wat er in de wereld gaande is. Even stilstaan bij dit moment. Het genieten van de natuur. Samen met mijn gezin, alleen of met “gepaste afstand” met een vriendin. En zo ben ik voor nog veel meer dingen in mijn leven dankbaar.

Soms lukt het in deze tijden niet om ergens dankbaar voor te zijn. Je wordt als het ware meegezogen in het negatieve. Ik zou je willen meegeven om een aantal keren per dag even een moment voor jezelf te pakken. Ook al zijn het maar een paar minuutjes. Volg dan je ademhaling om in dit moment en bij jezelf te zijn. Als je dan de focus bij jezelf hebt, bedenk dan eens een aantal dingen waar jij dankbaar voor bent. Probeer het eens uit. Ik weet zeker dat het werkt, ook in deze, voor iedereen zo moeilijke periode.

Wat levert dankbaarheid je op?
Dankbaarheid wil niet zeggen dat je de negatieve dingen ontkent. Dankbaarheid zegt dat je blij bent met de positieve dingen in je leven. Dat je je realiseert dat dingen die vanzelfsprekend lijken dat niet zijn.
“Wie het gevoel van dankbaarheid kent, kan het leven beter dragen als het even tegen zit”.

Waar ben jij dankbaar voor?


©2022 All rights reserved Pure Mindzz | Fotografie: Lizet Beek | Webdesign: Susan Brouwer