Skip to main content

De automatische piloot

Heb je dat ook net voordat je gaat slapen? Elke keer hetzelfde avondritueel? TV uitzetten, deuren op slot, jezelf wassen, naar het toilet gaan, tandenpoetsen, uitkleden, bed opkloppen…. Heb jij wel eens stilgestaan bij wat je echt aan het doen bent tijdens je avondritueel?

Of je fietst kilometerslang zonder dat je er feitelijk van bewust bent wat je doet. Je fietst naar je bestemming en je realiseert je niet langs welke weg je fietst en hoeveel verkeerslichten er op rood waren gesprongen. Of misschien stonden ze allemaal wel op groen.

Kortom je was je niet gewaar van wat je echt aan het doen was. Zo gaat een groot deel van ons leven voorbij. We zitten dan in ons geautomatiseerde patroon of te wel we leven in de automatische piloot.

Je leeft vaak in het verleden of in de toekomst en niet in het huidige moment. Hierdoor missen we vaak de mooie momenten.

 

Gelukkig hebben we een automatische piloot

Het is soms ook maar goed dat we de automatische piloot hebben. Wij mensen zijn gewoontedieren en dat is ook erg logisch. Het zou niet handig zijn dat we overal over moeten nadenken. Hoe moet ik ook alweer fietsen, en hoe moet ik een deur openen? Hoe moet ik autorijden. Hoe trek ik mijn jas ook alweer aan. Je doet het gewoon. Het is een noodzakelijke vaardigheid die we hebben. Op deze manier is er niks mis met de automatische piloot.

Daar tegenover staat de keuze om in het NU aanwezig te zijn en meer te genieten van wat je op dit moment ervaart. Door volledig in dit moment aanwezig te zijn, realiseer je je dat je het grootste gedeelte van de dag je hoofd vol is met zaken uit het verleden of met toekomstige doelen. Je loopt vaker voorbij aan de mooie momenten en geniet minder van het kleine geluk.

 

Leren leven in het huidige moment

Tijdens een mindfulnesstraining leer je weer handmatig door het leven te rijden, met het stuur in eigen handen. Door middel van praktische oefeningen leer je uit de automatische piloot te stappen en je patronen hierin te (her)kennen. Je leert leven in het hier en nu. En ik kan je vertellen dat dit heerlijk is. Je hoofd wordt lichter en je ervaart minder stress.

Door je meer bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen van moment tot moment geef je jezelf meer keuze en vrijheid en minder stress. Dit willen we toch allemaal?

 

Yesterday is history

Tomorrow is a mystery

Today is a gift

It is called present